A tanév befejeztével aki teheti elutazik, nyári szabadságra megy. Embertársaink között azonban sajnos vannak olyanok is akik mások gondtalan nyaralását, pi-henését kihasználva törvénysértő cselekményeket követnek el. Ők a betörők és a  tolvajok. A tolvaj soha sem megy szabadságra! Igaz a mondás "Alkalom szüli a tolvajt. ", de az alkalmat ne önök teremtsék meg. Hajlamosak vagyunk üdülé-sünk során könnyelműbben viselkedni, kisebb odafigyelést tanúsítani értéktár-gyaink tekintetében. Az alábbiakban néhány olyan megoldásra teszünk ajánlást, melyek figyelembevételével elkerülhetik, hogy sértetté váljanak, rossz emlékeik maradjanak erről a nyárról.

A nyári melegben sokan nyitott ablak mellett alszanak, nappal nyitva tartják az ajtókat is. A betolakodó rovarok ellen a szúnyogháló megfelelő védelmet bizto-sít, de értékeik védelme szempontjából nem jelent megoldást. Sok bűnügyi hír-adásban olvashatnak az ún. "szúnyogháló kivágás vagy letépés" módszeréről, melynek során az ablakon lévő szúnyoghálót kivágva, letépve hatolnak be a bű-nözők a lakásba. Javasoljuk, hogy nappalra, amikor nem tartózkodnak otthon, a legnagyobb meleg ellenére is zárják be az ablakokat, ajtókat. Az éjszakai nyitott ablak melletti alvás esetére is van már megoldás az illetéktelen behatolás meg-akadályozására. Biztonságtechnikai üzletekben kapható mozgatható, mozgásér-zékelővel ellátott riasztókészülék, amely a nyitott ablak közelében elhelyezve hangjelzéssel riaszt, az esetleges behatolás esetén. Ez a mobil riasztóberendezés alkalmazható az udvaron, erkélyen elhelyezett értéktárgyak, kempingezés során a sátorban, lakókocsiban elhelyezett értékek védelmére is, a hatósugarába kerü-lő mozgó tárgyak, személyek jelenlétét hangadással jelzi.
 
Az egész évben lakott otthonok esetében nyári szabadság idejére, amikor őrizet-len a lakás, lehetőség van biztonságtechnikai vállalkozásoktól bérelni mobil ri-asztóberendezést, mely riasztó jeleit a vállalkozás diszpécserközpontjának, vagy a rendőrségnek továbbítja és onnan indul intézkedő járőr.
 Amennyiben üdülni megy a család, kérjék meg megbízható rokonukat, megbíz-ható szomszédjukat, hogy levélszekrényüket rendszeresen ürítse ki, ugyanis a megtelt levélszekrény árulkodó jel a tolvaj számára, hogy senki nem tartózkodik a lakásban. Arra is megkérhetik megbízottjukat, hogy ne csak a virágokat lo-csolják meg hanem az utcai függönyöket alkalmanként húzzák el, kapcsolják be a rádiókészülékeket. Azt a látszatot kell kelteni, hogy nem, őrizetlen a lakás. Kertes ház esetén jó módszer, ha a szomszéd az önök lakása előtt parkol eseten-ként gépkocsijával.

 Hosszabb út előtt - amennyiben már foglakoztak ezzel a gondolattal - javasol-juk a gépkocsit ellátni különböző elektronikus védelmi berendezésekkel, mint pl. elektromos indításgátló, riasztóberendezés. A védelem hatásfokát még me-chanikus eszközökkel tudjuk növelni. Ajánljuk a sebességváltókar bilincset, a különböző pedálbilincseket, kormányzárakat.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy bármilyen védelmi berendezés vásárlása előtt győződjenek meg arról, hogy az eszköz rendelkezik-e MABISZ ( Magyar Biz-tosítók Szövetsége ) minősítéssel.
 
Útközben autóval közlekedve az üdülőhely felé, amennyiben meg kell állni pi-henni, soha ne hagyják az autót lezáratlanul, értékeiket ne látható helyen tartsák. Azokat tegyék a gépkocsi csomagtartójába, bár az sem értékmegőrző, de nem lehet látni, nem jelent csábítást a tolvajnak. Éjszakai pihenő esetén soha ne az út szélén álljanak meg aludni, mindig keressenek kivilágított parkolót, vagy ben-zinkutat. Az autó szélvédőjét betörni és az értékeket kikapni pillanatok műve. Mire felébrednek, a tolvajnak és értékeiknek már hűlt helye. Sajnos terjedő el-követési mód, hogy parkolóban, benzinkútnál, stb. kiszúrják az autó kerekét és azt követve megállás után, segítséget imitálva eltulajdonítanak különböző érték-tárgyakat, pénzt stb... . Kérjük, hogy ilyen esetekben is körültekintően járjanak el, akár külföldön, akár Magyarországon.
 
Az üdülőhelyre érkezve törekedjenek arra, hogy ha nem közlekednek az autó-val, azt lehetőség szerint kivilágított, szem előtt lévő parkolóhelyen hagyják. Az autóból minden értéket, a gépkocsi okmányait és egyéb személyes iratokat is vegyenek magukhoz, helyezzék biztonságba. Amennyiben lehetőség nyílik rá, vegyék igénybe a szálláshely értékmegőrzőjét. Ékszereket, értékes műszaki tár-gyaikat kirándulás, strandolás idejére ott helyezzék el. Fürdőzés alkalmával csak a szükséges pénzmennyiséget tartsák maguknál, ékszert, videokamerát, fényképezőgépet, stb. ..., vagy hagyják otthon, vagy valaki mindig maradjon a parton az értékek mellett. A gépkocsi indítókulcsát soha ne hagyják látható he-lyen, a rajta lévő riasztó távkapcsolóját is felhasználva a tolvaj feltűnés nélkül eltulajdoníthatja járművüket.
Városnéző séta közben sem feledkezzenek meg arról, hogy a zsebtolvajok elő-szeretettel portyáznak az üdülőhelyeken a nagy tömegben. Pénztárcájukat, ok-mányaikat lehetőség szerint övtáskában elől, vagy lezárt válltáskában hónalj alá szorítva javasoljuk maguknál tartani. A táska érintetlenségét többször ellenőriz-zék. A tolvajok szinte mindig csoportosan tevékenykednek, és a bűncselekmény elkövetése előtt az Ön figyelmének elterelésére törekednek. Kedvelt trükkök: az áldozat tudatos oldalba lökése, vagy ruhájának szándékos bepiszkítása és a tisz-togatás közbeni "segítsége", cigaretta vagy tűzkérés.
Ha tetten éri a zsebtolvajt, hangosan kérje az emberek segítségét, a zsebtolvaj soha nincs egyedül!

Amennyiben személy- és vagyonvédelemmel kapcsolatban kérdésük merülne fel, forduljanak bizalommal a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályához az 513-300/3127-es telefonszámon.

Ha bűncselekmény áldozatává váltak feljelentésüket a megye rendőrkapitánysá-gainak alábbi központi telefonszámain tehetik meg:


 
Kecskemét Rk.:              76/513-370
Baja Rk.:                         79/321-955
Kalocsa Rk.:                    78/461-033
Kiskőrös Rk.:                  78/311-073
Kiskunfélegyháza Rk.:    76/463-211
Kiskunhalas Rk.:             77/423-255
Kunszentmiklós Rk.: 76/551-100


Ne feledjék

A TOLVAJ SOHA NEM MEGY SZABADSÁGRA!


                                                  

 

Betegséglexikon