A KRESZ már lehetővé teszi az „előretolt kerékpáros felálló hely” létesítését a balra kanyarodó kerékpárosok számára. Ezt egy kerékpárt ábrázoló sárga színű útburkolati jel jelzi, ahová csak akkor manőverezhet a kerékpáros, amikor a többi gépjármű számára pirosat mutat a forgalomirányító fényjelző készülék.

Bár a KRESZ szerint a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok a kerékpáros-forgalmat nem akadályozhatják, azért ne feledjük: ők még védtelenebbek, ezért rájuk a kerékpárosoknak is fokozottan figyelni kell! E két védtelen közlekedő réteg ütközéséből súlyos sérülések keletkezhetnek, hiszen egyiküket sem védi karosszéria!

Ne feledjük: elsőbbsége csak annak van, akinek meg is adják!

A kerékpáros most már (forgalommal szemben) az egyirányú utcába is behajthat, de csak akkor, ha ezt a kiegészítő tábla jelzi és megengedi. A behajtást nem ajánljuk, ha mégis elkerülhetetlen, ezt a lehető legkörültekintőbb óvatossággal tegyük!

Ha a járművek valamely forgalmi okból megállnak, a kerékpáros az úttest szélén jobbról előre sorolhat, ha erre elegendő a hely, és ha az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.

A kerékpáros bizonyos esetekben a tiltó jelzés ellenére is megállhat a járdán, de a járda szélessé-gének legfeljebb csak a felét foglalhatja el, és a gyalogosok számára legalább másfél méter széles járdarészt kell biztosítani az elhaladásra.

Lakott területen kívül a főútról balra bekanyarodni vagy megfordulni, valamint a kerékpárútról a párhuzamos útra balra bekanyarodni tilos (és életveszélyes)! Ilyenkor le kell szállni, és tolni kell a kerékpárt.

Kerékpárral a megengedett legnagyobb sebesség 50 km/h, de csak sisakot viselve, kizárólag lakott területen kívül és csak akkor, ha utast a kerékpáros nem szállít (sisak nélkül 40, kerékpárúton 30, gyalog- és kerékpárúton 20 km/h).

Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező a fényvisszaverő mellény lakott területen kívül, de mi (különösen éjjel) lakott területen is ajánljuk. A kerékpár kötelező tartozékai: a megbízható kormányberendezés, az első- és hátsó fék, a csengő, elöl fehér-, hátul sárga fényű lámpa, hátul piros helyzetjelző lámpa és prizma, az első kerékre sárga küllőprizma. Testi épségünk védelme érdekében ajánljuk továbbá a térd- és könyökvédőt, valamint a sisakot.  

Főútvonalon 12 év alatti gyermek nem kerékpározhat!

Elengedett kézzel kerékpározni tilos, jogszabályba ütközik, és bírságot von maga után!

Ittasan kerékpározni tilos, mely szabálysértési bírságot von maga után!

BALESETMENTES KÖZLEKEDÉST KÍVÁNUNK!

 

 

Betegséglexikon