Szembe kell nézni ezekkel az eseményekkel, sorra kell venni a bennünket veszélyeztető körülményeket, hogyha mégis bekövetkeznének csökkenteni, illetve kivédeni tudjuk hatásukat. Ehhez körültekintően átgondolt a körülményekhez teljesen alkalmazkodó a helyi adottságokra épülő tervekre van szükségünk. A tervekben rögzített feladatok elsősorban a veszélyhelyzet felszámolásában érintett szervek, szervezeteknek szólnak, de az egyes állampolgárok tevékenységét is meghatározzák: „Minden állampolgárnak, illetve személynek joga van arra, hogy megismerje a környezetében levő katasztrófaveszélyt, elsajátítsa az irányadó védekezési szabályokat továbbá joga és kötelessége, hogy közreműködjön a Katasztrófavédelemben” – mondja a jogszabály.
A polgári védelmi szervezetbe beosztott személyek körén túl is tisztában kell lenni a térségünk, településünk, szűkebb környezetünk veszélyforrásaival, veszélyeztető hatásuk elleni fellépéssel.
Ezen tájékoztató bemutatja térségünkben, a településen előforduló veszélyhelyzeteket illetve az alapvető lakossági teendőket.
Bízom abban, hogy ezen információk elméleti tudnivalók maradnak és a gyakorlatban nem kell alkalmazni őket.

Gödön Sándor PV alezredes,
Polgári Védelmi tanácsos,
kirendeltségvezető

A Katasztrófavédelmi tájékoztató az alábbi linkre kattintva letölthető pdf formátumban: klikk

 

Betegséglexikon